Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας: 1466

Εκδήλωση

  • Αρχική Σελίδα
  • Εκδηλώσεις

Εκδήλωση «Φωνής» για την έναρξη της ενημερωτικής της εκστρατείας ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ενημερωτική εκστρατεία για την προστασία των παιδιών και των εφήβων της Κύπρου, ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, εγκαινίασε η «ΦΩΝΗ», στις 27 Νοεμβρίου παρουσιάζοντας παράλληλα και την ιστοσελίδα της. Στην επίσημη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενισχύοντας τη δράση της «Φωνής», εξήγγειλε τη δημιουργία υπηρεσιών στήριξης ενηλίκων, οι οποίοι έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση όταν ήταν παιδιά.

Μέσα από την ιστοσελίδα www.foni.org.cy και την ενημερωτική εκστρατεία προς τους νέους, το Συμβούλιο «Φωνή» υπεύθυνο για την εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, αποκτάει πλέον τη δική του φωνή. Στόχος η συνεχής ενημέρωση των νέων, η ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών καθώς και όλου του φάσματος της κοινωνίας, αλλά πρωτίστως η παροχή βοήθειας και στήριξης στα θύματα του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος, προκειμένου να σπάσουν το φράγμα της σιωπής.

Η ενημερωτική εκστρατεία της Φωνής, απευθύνεται στους ίδιους τους έφηβους παρακινώντας τους να ρωτήσουν, να μάθουν, να καταγγείλουν, δίνοντας τους παράλληλα το μήνυμα ότι δεν είναι πια μόνοι, υπάρχει βοήθεια. Αρκεί να τη ζητήσουν.
 
Την αγωνία του Συμβουλίου να καταστεί καταλύτης, στην καταπολέμηση και στην εξάλειψη του κοινωνικού αυτού φαινομένου, εξέφρασε η πρόεδρος του κ. Αναστασία Παπαδοπούλου αναλύοντας την αποστολή, τους στόχους αλλά και τη δράση της «Φωνής». «Oι ατομικές φωνές δεν είναι αρκετές» υπέδειξε και συμπλήρωσε: «Δεν αρκεί απλά ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε στερεότυπα ότι αυτά τα εγκλήματα χρήζουν μηδενικής ανοχής. Πρέπει να  δράσουμε προληπτικά. Να προλάβουμε, να προστατεύσουμε. Να δώσουμε τα εφόδια σε όλους να το καταπολεμήσουν και πάνω από όλα να μιλήσουμε στα παιδιά μας, να τα ενδυναμώσουμε, να τα ακούσουμε. Και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Κυβερνητικός, ημί-κρατικός, μη κυβερνητικός, ιδιωτικός τομέας. Αυτή είναι η Φωνή της Εθνικής Στρατηγικής. Όλοι έχουν το ρόλο τους, τη θέση τους, την ευθύνη τους. Όλοι έχουν τη φωνή τους… Δεν έχει σημασία εάν είναι 1 στα πέντε παιδιά, 1 στα 4 ή ένα στα 100. Μόνο το ένα έχει σημασία. Έστω και ένα. Έστω και μία φωνή».

Χαιρετίζοντας την προσπάθεια της «Φωνής» για πρόληψη, ενημέρωση και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε την απόφαση της πολιτείας για τη δημιουργία κέντρου παροχής πολυεπίπεδης στήριξης και θεραπείας ενηλίκων ατόμων, που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ως παιδιά, όπως επίσης και υπηρεσίες καταπολέμησης και πρόληψης.  Μέσω του κέντρου, όπως είπε: «θα παρέχεται ψυχολογική, κοινωνική, νομική και συμβουλευτική στήριξη τόσο του ατόμου, όσο και του υποστηρικτικού του περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής  και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δράση του Συμβουλίου «Φωνή», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη εκστρατεία στη χώρα μας, που στοχεύει στην ενδυνάμωση των προστατευτικών και προληπτικών δράσεων για τη στήριξη των εφήβων και είναι ενδεικτική των μέτρων ουσίας, που λαμβάνονται σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού».

Μια προσπάθεια που όπως είπε δεν έμεινε απαρατήρητη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το Συμβούλιο της Ευρώπης επικαλείται τη χώρα μας ως πρότυπο, επικροτώντας τα στοχευμένα μέτρα που έχουμε λάβει. Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που, όπως έχω πληροφορηθεί, η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει την ευθύνη παρακολούθησης της υλοποίησης της Σύμβασης Λανζαροτε αποφάσισε να πραγματοποιήσει εντός του 2019 συνεδρία στην Κύπρο, εις αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς και προόδου που επιτέλεσε η Κύπρος στον τομέα αυτό». 

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, υπουργοί, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ανεξάρτητοι κρατικοί αξιωματούχοι, φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, οικονομικοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.