Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας: 1466

Αστυνομία

  • Αρχική Σελίδα
  • Κυβερνητικές Υπηρεσίες και Διαδικασίες
  • Αστυνομία

Συνήθεις Ερωτήσεις

Αν παραλείψεις να προβείς σε καταγγελία, περίπτωσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, την οποία γνωρίζεις διαπράττεις αδίκημα, που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 15 χρόνια, ή και με πρόστιμο μέχρι €20.000.

Μπορείς να καταγγείλεις περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού στα εξής σημεία:

  • Στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό.
  • Στο πλησιέστερο επαρχιακό Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ).
  • Στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων (τηλ. 22808442), Αρχηγείο Αστυνομίας (Λευκωσία), Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος.

Το Σπίτι του Παιδιού δεν δέχεται απ’ ευθείας καταγγελίες από το κοινό. Τα περιστατικά παραπέμπονται στο Σπίτι του Παιδιού από την Αστυνομία ή τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Ο/Η αστυνομικός που θα σας εξυπηρετήσει θα σας ζητήσει κάποια βασικά στοιχεία και πληροφορίες για το καταγγελλόμενο περιστατικό και για επηρεαζόμενα πρόσωπα (παιδί και οικογένειά του, ύποπτος/η), καθώς και στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους. Θα τα καταγράψει σε ένα ειδικό έντυπο και θα το διαβιβάσει άμεσα στο Αρχηγείο Αστυνομίας για να διερευνηθεί από την ειδική Ανακριτική Ομάδα. Όπου αυτό χρειάζεται, θα ενημερώσει και τηλεφωνικά άμεσα την Ανακριτική Ομάδα.

Αν η καταγγελία αφορά παιδί που είναι υπό τη φροντίδα/επίβλεψή σας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μαζί σας στον Αστυνομικό Σταθμό κατά το χρόνο της καταγγελίας.

Όλες οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που καταγγέλλονται παγκυπρίως, διερευνώνται από Ειδική Ανακριτική Ομάδα που εδρεύει στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στη Λευκωσία. Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι δυνατό μια καταγγελία να διερευνηθεί από Επαρχιακό ΤΑΕ σε συνεργασία με την Ειδική Ανακριτική Ομάδα, κατόπιν συνεννόησης με το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Οι ανακριτές αυτής της ομάδας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και για τις μεθόδους άντλησης μαρτυρίας (λήψης οπτικογραφημένων καταθέσεων) από παιδιά θύματα ή μάρτυρες.

Η Αστυνομία ενημερώνει το Σπίτι του Παιδιού για καταγγελίες που δέχεται και αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Οι Ανακριτές συνεργάζονται με λειτουργούς του Σπιτιού και συζητούν μαζί τους για να γίνονται συντονισμένες ενέργειες.

Στο Σπίτι του Παιδιού υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ειδικές εγκαταστάσεις για λήψη οπτικογραφημένων καταθέσεων, καθώς και για ιατρική εξέταση παιδιών.   

Όπου χρειάζεται ψυχολογική αξιολόγηση παιδιού, η Αστυνομία διαβιβάζει το αίτημα στο Σπίτι του Παιδιού.

Μεγάλος όγκος του ανακριτικού έργου γίνεται στην περιοχή/επαρχία που συνέβηκε το κάθε περιστατικό. Για ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μέρος της διερεύνησης, και συγκεκριμένα για τη λήψη οπτικογραφημένης κατάθεσης ή και για τη διενέργεια ιατροδικαστικής/ιατρικής εξέτασης (όπου είναι απαραίτητη), είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί η μετάβαση του επηρεαζόμενου παιδιού στη Λευκωσία, όπου είναι και το Σπίτι του Παιδιού.